Skip to main content

Amazon, Spotify sau Netflix printre companiile care au avut acces la datele utilizatorilor Facebook, fără acordul acestora.

Au trecut nouă luni de când s-a aflat că Facebook a permis unor persoane neautorizate accesul în mod necorespunzător la informații personale despre milioane de utilizatori. Poate vă mai amintiți de scandalul Cambridge Analytica.

Gigantul social media se confruntă acum și cu alte acuzații în ceea ce privește protecția datelor. O investigație a celor de la New York Times a arătat că rețeaua socială a oferit, unui număr de 150 de companii, acces la sute de milioane de date fără consimțământul utilizatorilor. Ancheta a demonstrat că Facebook a făcut tranzacții cu diferiți parteneri, inclusiv Amazon, Spotify și Netflix, pentru a le oferi acces la datele utilizatorilor. Parteneriatele au permis acestor companii să citească, să scrie și să șteargă mesajele private ale utilizatorilor Facebook. Deasemenea, le-a permis acestor companii accesul la adresele de e-mail și numerele de telefon ale utilizatorilor Facebook.
Atunci când utilizatorii se înscriu pe o platforma folosind contul lor de Facebook, apare o opțiune în setări pentru a accepta sau a refuza accesul la date din partea platformei respective. Cu toate acestea, problema pe care ancheta New York Times a arătat-o ​​este că, dacă o persoană a dezactivat toate partajările în acest mod, companiile au avut în continuare acces la informațiile acesteia.
Într-o postare de pe blog-ul celor de la Facebook, compania recunoaște că a oferit marilor companii de tehnologie acces la informațiile utilizatorilor, dar spune că acest acces nu a fost făcut fără permisiunea utilizatorilor lor și că a înăsprit multe dintre aceste parteneriate la începutul acestui an, ca urmare a scandalului Cambridge Analytica. De asemenea, compania subliniază faptul că nu există dovezi care să sugereze că datele au fost utilizate în mod abuziv.

Facebook este investigată de Comisia pentru Protecția Datelor (DPC) în Irlanda, conform Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR)

Vă reamintim că săptămâna trecută, Facebook a dezvăluit că a trimis în mod accidental fotografiile a 6,8 milioane de utilizatori unor aplicații terțe. Acestea includ fotografii pe care le-au postat în mod privat, dar și pe acelea care nu au fost încărcate. Această încălcare a drepturilor de confidențialitate a celor de la Facebook, care a afectat aproape 7 milioane de utilizatori, este investigată de Comisia pentru Protecția Datelor (DPC) în Irlanda, conform Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR).

Făcând o retrospectiva a anului 2018 observăm că a fost un an cu vești extrem de nefavorabile pentru Facebook, iar aceștia au multe de îmbunătățit pentru a reconstrui încrederea utilizatorilor care încă folosesc platforma de socializare.